Werken als student in de horeca?

studentenjob

Snel extra zakgeld verdienen? Registreer je nu op Hoppr.be en ga in no-time als student aan de slag in een restaurant of café.

Aan de slag als jobstudent in de Horeca? Iets voor jou?

Festivals, een reis boeken, een nieuwe smartphone betalen, kleding kopen…

Als student heb je een duur leven. Om dit dure leven te bekostingen, doen heel wat jongeren een studentenjob, vaak ook in de horeca. Werken als jobstudent in de horeca biedt heel wat voordelen, het is een leuke uitdagende omgeving, je leert veel mensen kennen en leert werken met en voor mensen.

Werken in de horeca

Wanneer je een terrasje doet in de zomer, valt het meteen op: heel wat horecazaken doen beroep op studenten om de druktes in de horecazaken op te vangen. Ben je goed met mensen en kan je goed communiceren? Dan is de horeca zeker iets voor jou!

Heb je een horeca-opleiding achter de rug hebt of ben je al enkele jaren actief in de sector? Dan heb je vaak een streepje voor bij de verschillende horecazaken. Registreer je op Hoppr.be en ga in no-time als student aan de slag in een restaurant of café. Met de juiste instelling kan je vaak ook als vaste “losse” kracht aan de slag, altijd handig om wat bij te klussen wanneer je grote uitgaves in het vooruitzicht hebt.

Studentenjobs – wie, wat en wanneer?

Er zijn uiteraard ook wat regels die je dient te volgen om in aanmerking te komen als student voor het uitoefenen van een studentenjob, een overzicht:

Hoeveel mag ik werken zonder dat ik sociale bijdragen moet betalen?

Werk je als jobstudent met een studentenovereenkomst? Dan mag je 50 arbeidsdagen per jaar werken zonder dat jij en je werkgever sociale bijdragen moeten betalen op je loon. Het maakt niet uit of je die 50 dagen tijdens de zomervakantie doet of tijdens het schooljaar.

Onder een arbeidsdag verstaan we elke dag waarvoor je loon ontvangt, dus ook weekends en feestdagen, dagen waarop je ziek was, enz. Bovendien telt een paar uur werken mee voor een volledige dag!

Wil je meer info over het aantal dagen dat je mag werken? Surf naar studentatwork.be. Je kan er inloggen met je elektronische identiteitskaart en checken hoeveel dagen je nog mag werken als jobstudent. Bovendien kan je er een attest afdrukken waarop het resterend aantal dagen vermeld staan. Veel werkgevers vragen naar dit attest omdat ze zo zeker weten dat jouw 50 dagen nog niet opgebruikt zijn.

Interessant weetje: bij een studentenovereenkomst worden de eerste 3 dagen als proeftijdbeschouwd. Tijdens deze eerste 3 arbeidsdagen kunnen zowel de werkgever als jij de overeenkomst beëindigen, zonder opzeggingstermijn.

Snel extra zakgeld verdienen? Registreer je nu op Hoppr.be en ga in no-time als student aan de slag in een restaurant of café.

Wanneer mag ik een studentenjob doen?

Om een studentenjob te kunnen doen via een studentenovereenkomst, moet je:
minstens 15 jaar oud zijn, minstens in het derde jaar secundair zitten, en onderwijs met volledig leerplan volgen.

Opgelet: je kan niet via een studentenovereenkomst aangeworven worden als: Werkgevers kunnen je in deze drie gevallen wél aanwerven met een gewone arbeidsovereenkomst, maar dit is zowel voor hen als voor jou minder voordelig.
je al meer dan 12 maanden werkt, of avondschool volgt of onderwijs met beperkt leerplan, of een onbezoldigde stage doet die deel uitmaakt van je studieprogramma.


Ik studeer binnenkort af. Mag ik nog een studentenjob doen?

In principe niet. Een studentenjob is voorbehouden voor studenten. Zodra je afstudeert en je geen verplichtingen meer hebt ten opzichte van je school, ben je geen student meer en kan je dus geen studentenjob meer doen.

Er is wel één uitzondering: studeer je af in juni, dan mag je nog een studentenjob doen in de zomervakantie tot 30 september. Behaal je in juni je diploma, dan aanvaardt de RSZ dat je nog tot 30 september van dat jaar werkt tegen verminderde sociale bijdragen.

Let wel: als je na afloop van je studentenjob onmiddellijk bij dezelfde werkgever als gewone werknemer aan de slag gaat, moet de aard van je gewone job duidelijk verschillen van die van je studentenjob. Het is namelijk niet de bedoeling dat je werkgever de studentenjob gebruikt als een proefperiode voor de gewone job.

Snel extra zakgeld verdienen? Registreer je nu op Hoppr.be en ga in no-time als student aan de slag in een restaurant of café.